Italská vína
-
A.A. Ciu Ciu, Marche
-
Agricola Felline, Puglia
-
Caldora vini, Abruzzo
-
Cantine Cellaro, Sicílie
-
Cantine Fina, Sicílie
-
Cantina Settecani, Emilia-Romagna
-
Castello del Terriccio,Toscana
-
Cesari, Verona
-
Erste+Neue, Alto-Adige
-
Feudo Luparello, Sicílie
-
Gabe Tenute, Veneto
-
La Tordera, Veneto
-
Lini 910, Emilia-Romagna
-
Luccarelli, Puglia
-
Mannucci Droandi, Toscana
-
Marco Capitoni, Toscana
-
Palagetto, Toscana
-
Viberti Giovanni, Piemonte
-
Villa Barcaroli, Abruzzo
-
Vigneti del Vulture, Basilicata
-
Vigneti Zabú, Sicílie
Nejprodávanější
Barva vína
Cukernatost
Kategorie vína
Odrůda
Itálie je aktuálně největším výrobcem vína na světě a svou roční produkcí pokrývá cca 20% světové produkce vína. Historie vinařství v Itálii sahá do doby etruského a řeckého osídlení, v době římské říše byly vinohradnictví a výroba vín hojně rozšířené a dobře organizované. Římané byly průkopníky v produkci ve velkém měřítku a v technikách uchovávání vín, jako je výroba sudů a lahvování. V dnešní době jsou italská vína nedílnou součástí středozemní kuchyně a dotvářejí moderní a temperamentní životní styl.
Pro Itálii je typická velká rozmanitost odrůd, často autochtonních, pestrá škála vín a velký počet vinařských regionů, které pokrývají celou zemi, od hornatého severu až po horký jih, včetně ostrovů, které k Itálii patří. Italská vína jsou populární všude ve světě, setkáme se zde s lehkými, snadno pitelnými víny, ale i s plnými, komplexními a proslulými víny, jako jsou Barolo, Brunello di Montalcino, Chianti či Vino Nobile di Montepulciano.