Jihoafrická vína
Nejprodávanější
Barva vína
Cukernatost
Kategorie vína
Odrůda
Vína vyprodukovaná v JAR se dají svým charakterem zařadit mezi evropský a novosvětský styl, překvapí svojí elegancí a čistotou a jsou obvykle dobrou hodnotou za peníze ve všech kvalitativních úrovních. Tradici výroby začali v sedmnáctém století holandští usedlíci - v roce 1659 zakladatel Cape Townu Jan Van Riebeeck vytvořil první víno, které neslo název „Jižní Afrika“. Většina vinařství je soustředěna do oblasti okolo Kapského Města. Ve všech regionech pak nalezneme velké množství menších farem. Produkce i export jsou z větší části v rukou družstevních sklepů. Nejvýznamnějšími oblastmi jsou Stellenbosch (asi nejprestižnější region, sídlí zde nejslavnější vinařství), Paarl, Constantia (zde byly vysázeny historicky první vinice), Robertson, Worcester, Swartland, Tulbagh a Durbanville. Jižní Afrika je podobně jako Amerika a Austrálie vyhledávanou a módní vinařskou zemí a její vína dnes dobývají svět. V současné době má Jižní Afrika téměř 102 000 hektarů vinic – 56% je osázeno bílými odrůdami a 44% pak červenými.