Francouzská vína
-
Alain Jaume, Rhona
-
Bordeaux AOC & Cru Burgeois
-
Bordeaux Cru klasifikace
-
Gardet & Cie, Champagne
-
Chateau d´Orschwihr, Alsace
-
J. Moreau, Burgundsko
-
Les Freres Laffitte, Gascogne
-
Ployez-Jacquemart, Champagne
Nejprodávanější

835 Kč
–24 %
Původně: 835 Kč
(–24 %)
635 Kč
(524,79 Kč bez DPH)
76 položek celkem
Barva vína
Cukernatost
Kategorie vína
Odrůda
Položek k zobrazení: 76

Akce
180 Kč
–8 %
136,36 Kč bez DPH
165 Kč
53 % Merlot, 42 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc Bordeaux rouge
Francie vždy byla a stále je považována za nejdůležitější vinařskou zemi světa, i když o pozici největšího světového producenta vína se přetahuje s Itálií, v těsném závěsu se Španělskem. Francouzská vína jsou i přes vliv modernějších vín z Nového světa měřítkem standardu, tradice a hlavně špičkové kvality. Historické záznamy o pěstování vinné révy a výroby vína jsou zde již v 6. století př.n.l. a většina regionů produkovala víno již v době římské říše. Základním principem označování francouzských vín je tzv. apelační systém, Appellation d'origine contrôlée (AOC).
U francouzských vín je nejdůležitějším identifikačním znakem právě region, odkud pocházejí hrozny použité v daném víně, a také specifická pravidla pro výrobu vín včetně povolených odrůd a technologických postupů. Jednotlivé oblasti se nazývají apelace a zároveň jsou po nich pojmenována i vína z nich pocházející. Apelací je ve Francii několik stovek a mohou označovat celé regiony, jednotlivé vesnice či konkrétní vinice. Z Francie pochází mnoho odrůd, které jsou dnes vysázené po celém světě, jako je např. Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvigon Blanc či Syrah.